2022-03-17 12:59Pressmeddelande

Ökat tempo i omställningen till återvinningsbara plastförpackningar

Familjeägda matfågelkoncernen Blentagruppen är ägare till Guldfågeln och Ingelsta Kalkon. Blentagruppen har en mycket lång tradition av att ha högsta fokus på hållbarhetsarbete.

Vi brinner för dessa frågor och vårt mål är att fortsätta att ligga i absolut framkant inom detta viktiga område. Därför vill vi hela tiden vidareutvecklas och bli ännu bättre.

Tillsammans med Svensk Dagligvaruhandels medlemmar Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige och Lidl Sverige, samt livsmedelsleverantörerna Dafgårds, Findus Sverige och Orkla Foods antar vi nu en gemensam avsiktsförklaring om att tillsammans starta omställningen av plastförpackningar för frysta livsmedel.

Avsiktsförklaringen är ett steg på vägen att nå målet om att alla förpackningar av plast ska vara materialåtervinningsbara. 

Läs mer på Svensk Dagligvaruhandels hemsida >>

 

Peter Andersson
VD/Koncernchef Blentagruppen


Om Om Guldfågeln

Guldfågeln AB är ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling av högsta kvalitet. Vi har tillverkning i Mörbylånga på södra Öland och i Falkenberg samt även i Simrishamn. Guldfågeln är ett familjeföretag som ägs av Jan Håkansson och döttrarna Jessica och Petra. De är tredje generationen av samma familj som brinner för långsiktighet och att hålla fast vid sina grundvärderingar. Guldfågeln tillhör Blentagruppen som ligger i Skåne. Där ingår även Blenta, Ingelsta Kalkon och Lantfågel. Företaget grundades 1975. I Mörbylånga har vi idag ca 550 anställda och i Falkenberg arbetar ca 100 personer med att producera Guldfågelns produkter, dessutom har vi ca 50 medarbetare i Simrishamn där vi producerar höns- och charkprodukter. Vi omsätter ca 1,8 miljarder kr. Redan från början bestämde vi oss för att enbart satsa på högsta kvalitet och att se till att vi har full kontroll över hela uppfödningen. Det betyder att Guldfågelns kycklingar är garanterat svenska. De är kläckta i koncernens eget kläckeri i Skåne, därefter föds kycklingen upp hos särskilt utvalda uppfödare på Öland, i Småland, Blekinge, Skåne och Halland. Slakten av kycklingarna sker antingen på vårt slakteri i Mörbylånga eller i Falkenberg, där de också förädlas och levereras ut till våra kunder. Guldfågeln har ett väl utvecklat djuromsorgsprogram. Vi har stora uppvärmda stallar där kycklingen får gå fritt på kutterspån och har fri tillgång till foder och vatten. Eftersom våra uppfödare finns i närheten har vi inga långa djurtransporter. Vi är medlemmar i branschorganisationen Svensk Fågel vilket du kan läsa mer om under Svensk kyckling. Kycklingkonsumtionen har en mycket positiv trend i Sverige och har under en 10-års period mer än fördubblats i Sverige. Guldfågeln har idag ett brett sortiment på både Dagligvaruhandeln och Restaurang & Storhushåll. Vi är marknadsledare på ätklara kycklingprodukter och majskyckling. Vi arbetar också mycket med att vidareutveckla marknaden för färsk- och färdigmarinerad kyckling. Vår affärsidé lyder: Guldfågeln ska förse konsumenterna med välsmakande produkter & idéer baserade på svensk kyckling, som förenklar måltiderna. Vi på Guldfågeln kan garantera dig som kund att våra kycklingar är uppfödda på ett etiskt sätt, samtidigt som de smakar saftigt och gott och är av högsta kvalitet. Tillsammans med våra unika recept innebär det att vi kan erbjuda dig det bästa av svenska kycklingar.


Kontaktpersoner

Affärsområdeschef Kyckling & Kalkon
Johan Ekerot
VD/Koncernchef
Peter Andersson