2023-08-24 12:07Pressmeddelande

Blentagruppen investerar i ökad och effektivare produktion av Guldfågelns förädlade kyckling vid koncernens anläggning på Öland

Blentagruppen investerar cirka 250 miljoner kronor i koncernens befintliga anläggning i Mörbylånga på Öland.

Den familjeägda, svenska livsmedelskoncernen Blentagruppen investerar cirka 250 miljoner kronor i koncernens befintliga anläggning i Mörbylånga på Öland. Investeringarna ska framförallt öka och effektivisera produktionen av Guldfågelns förädlade kyckling och är en investering för framtiden. Den nya anläggningen beräknas vara klar för start under första halvåret 2025.

– Marknaden för fryst och kyld förädlad kyckling har under de senaste fem-sex åren vuxit kraftigt, säger Peter Andersson, vd och koncernchef för Blentagruppen. Guldfågeln har haft stora framgångar och vuxit betydligt mer än marknaden, vilket visar att vårt breda och välsmakande sortiment uppskattas av de svenska konsumenterna.

– Guldfågeln är tydlig marknadsledare inom förädlad kyckling, och vi vill nu fortsätta driva utvecklingen för att ytterligare stärka den ledande positionen. Våra stora försäljnings-framgångar gör att vi snart har nått vårt produktionstak och vi behöver därför öka kapaciteten.

– Våra investeringar i Mörbylånga görs för att skapa förutsättningar för fortsatta framgångar för vårt varumärke Guldfågeln. Förutom ökad kapacitet ger det oss tillgång till helt ny teknologi som möjliggör ytterligare satsningar på innovationer som är anpassade för och efterfrågas av den svenska marknaden. Investeringarna ligger i linje med koncernens satsningar inom hållbarhet och vårt åtagande inom SBTi (Science Based Target initative), säger Peter Andersson.

Arbetet startar under hösten 2023 och inleds med installation av en pelletspanna, som är ett viktigt steg i koncernens hållbarhetsarbete mot en fossilfri produktion. För att möjliggöra utbyggnaden kommer befintligt kontor vid anläggningen i Mörbylånga att rivas vilket innebär att ett 30-tal tjänstemän flyttar in i nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler i Kalmar.

Den nya produktionsdelen för förädlad kyckling beräknas vara klar för implementering under första halvåret 2025.

Peter Andersson
Vd/koncernchef Blentagruppen


Om Om Guldfågeln

Guldfågeln AB är ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling av högsta kvalitet. Vi har tillverkning i Mörbylånga på södra Öland och i Falkenberg samt även i Simrishamn. Guldfågeln är ett familjeföretag som ägs av Jan Håkansson och döttrarna Jessica och Petra. De är tredje generationen av samma familj som brinner för långsiktighet och att hålla fast vid sina grundvärderingar. Guldfågeln tillhör Blentagruppen som ligger i Skåne. Där ingår även Blenta, Ingelsta Kalkon och Lantfågel. Företaget grundades 1975. I Mörbylånga har vi idag ca 550 anställda och i Falkenberg arbetar ca 100 personer med att producera Guldfågelns produkter, dessutom har vi ca 50 medarbetare i Simrishamn där vi producerar höns- och charkprodukter. Vi omsätter ca 1,8 miljarder kr. Redan från början bestämde vi oss för att enbart satsa på högsta kvalitet och att se till att vi har full kontroll över hela uppfödningen. Det betyder att Guldfågelns kycklingar är garanterat svenska. De är kläckta i koncernens eget kläckeri i Skåne, därefter föds kycklingen upp hos särskilt utvalda uppfödare på Öland, i Småland, Blekinge, Skåne och Halland. Slakten av kycklingarna sker antingen på vårt slakteri i Mörbylånga eller i Falkenberg, där de också förädlas och levereras ut till våra kunder. Guldfågeln har ett väl utvecklat djuromsorgsprogram. Vi har stora uppvärmda stallar där kycklingen får gå fritt på kutterspån och har fri tillgång till foder och vatten. Eftersom våra uppfödare finns i närheten har vi inga långa djurtransporter. Vi är medlemmar i branschorganisationen Svensk Fågel vilket du kan läsa mer om under Svensk kyckling. Kycklingkonsumtionen har en mycket positiv trend i Sverige och har under en 10-års period mer än fördubblats i Sverige. Guldfågeln har idag ett brett sortiment på både Dagligvaruhandeln och Restaurang & Storhushåll. Vi är marknadsledare på ätklara kycklingprodukter och majskyckling. Vi arbetar också mycket med att vidareutveckla marknaden för färsk- och färdigmarinerad kyckling. Vår affärsidé lyder: Guldfågeln ska förse konsumenterna med välsmakande produkter & idéer baserade på svensk kyckling, som förenklar måltiderna. Vi på Guldfågeln kan garantera dig som kund att våra kycklingar är uppfödda på ett etiskt sätt, samtidigt som de smakar saftigt och gott och är av högsta kvalitet. Tillsammans med våra unika recept innebär det att vi kan erbjuda dig det bästa av svenska kycklingar.


Kontaktpersoner

VD/Koncernchef
Peter Andersson

Relaterad media